Descopera-ti puterea nemarginita! Slefuieste diamantul din tine!

7 Calități Ale Oamenilor Cu Înaltă Inteligență Emoțională (IE)

Inteligenta-emotionala

 

7 Calități Ale Oamenilor Cu Înaltă Inteligență Emoțională (IE)

 

Inteligența Emoțională determină cât de bine te descurci la job.

Tu ai aceste trăsături care definesc Inteligența Emoțională?

iq-vs-eq_2

 

Dr. Daniel  Goleman, cunoscut scriitor și cercetător în domeniul leadership-ului, autor al best-seller-ului Inteligența Emoțională: De Ce Contează Mai Mult Decât IQ-ul, susține că:

“Dacă abilitățile tale emoționale nu sunt bine dezvoltate, dacă nu ai conștiența propriei persoane, dacă nu ești capabil să-ți strunești propriile emoții distructive, dacă nu poți fi empatic și să ai relații autentice cu cei din jur, atunci, oricât ai fi de inteligent, nu vei ajunge prea departe.”

Goleman și-a dedicat munca, aflării secretului oamenilor de succes. El s-a întrebat constant:

Ce anume îi face pe aceștia să atingă succesul?

Și, conform dezvăluirii din titlul cărții, el susține că acest lucru se datorează în principal inteligenței lor emoționale, mai mult decât inteligenței clasice, a minții.

Este de părere că Inteligența Emoțională conduce, de fapt, o persoană, la atingerea Excelenței.

 

Dar, ce este, de fapt, Inteligența Emoțională (IE)?

 

Conform definiției date de revista Psychology Today, aflăm că IE este:

 1. Capacitatea de a identifica, a înțelege și a gestiona cu exactitate atât propriile emoții, cât și pe cele ale altora.
 1. Abilitatea de a-ți folosi emoțiile în vederea realizării anumitor sarcini, în procesul gândirii și al rezolvării problemelor.
 1. Abilitatea de a-ți gestiona emoțiile, inclusiv autocontrolul propriilor stări și sentimente, precum și capacitatea de a bine-dispune sau de a calma o altă persoană. Ei înțeleg modul în care emoțiile îi afectează pe ceilalți. Majoritatea oamenilor însă, nu conștientizează impactul pe care emoțiile lor îl au asupra celorlalți și de aceea își formează o falsă impresie despre propria persoană, care în realitate și de foarte multe ori, este în total dezacord cu ceea ce cred ceilalți.

main_page_icebergConceptul de Inteligență Emoțională a apărut prin anii 1990, când psihologii Universității Yale, John D. Mayer și Peter Salovey, l-au prezentat lumii academice.

Apoi, Daniel Goleman a preluat și a dus studiul acestora mai departe și, aplicându-l în mediul de business a găsit o legătură directă între IE a personalului unei companii și succesul atins de compania respectivă.

 1. Angajații cu un nivel înalt al inteligenței emoționale, au o conștiință de sine ridicată, ceea ce le permite, simultan, să își înțeleagă colegii de echipă aflați în situații dificile și să empatizeze cu ei, dar în același timp să se și încadreze în termenele limită date echipei din care fac parte.
 1. Când oamenii dispun de o înaltă IE, ei nu mai sunt deranjați de criticile primite de la clienți. Acești angajați rămân calmi și focusați pe rezultate și nu se simt ofensați de aceste critici, ci caută să îndrepte situația fără resentimente. La ei, identificarea propriilor emoții și a modului în care acestea îi afectează pe ceilalți, se continuă cu stabilirea unor țeluri și modificarea acestor emoții în avantajul lor. Adesea, singura diferență între câștigători și perdanți, este starea lor de spirit. Doar conștientizarea faptului că ești furios, obosit sau nefericit, nu îți este de nici un ajutor, în nici o situație de viață. Însă, dacă ai abilitatea de a-ți modifica starea de spirit și a deveni calm și entuziast, aceasta se poate dovedi o capacitate foarte valoroasă în viața de zi cu zi.

sfatulparintilor.ro_creier_inteligenta-emotionala

 1. Dintre doi candidați la un job, care au același coeficient de inteligență (IQ), cel care se va potrivi mai bine cerințelor companiei și solicitărilor job-ului, este cel cu coeficientul de IE mai mare.

Așa cum remarcă și Goleman, nici o “cantitate” de inteligență (număr de persoane inteligente, oricât de multe ar fi) dintr-o companie, nu va compensa lipsa oamenilor ce dețin abilități emoționale și sociale ridicate, atât de importante, în special în mediul profesional de astăzi.

 

Nu știți exact cum să recunoșteți această trăsătură esențială pentru nevoile organizației voastre?

 

Iată cele șapte caracteristici ale oamenilor inteligenți emoțional, pe care este benefic să îi ai prin preajmă și să îi tratezi cu încredere în organizația ta, dacă vrei să ai succes și să bați concurența:

 

 1. Sunt agenți ai schimbării

schimbarePersoanele cu un coeficient mare de IE, nu se tem de schimbare, ci înteleg că este o parte necesară a procesului de evoluție (de la cea personală, la cea organizațională), și se adaptează din mers oricărei provocări.

Mai mult, văd schimbarea ca pe o oportunitate de dezvoltare personală și se autoresponsabilizează pentru atingerea anumitor rezultate și obiective ale companiei, în paralel cu o creștere a calității vieții personale.

 

 1. Sunt profund conștienți de sine

consciousÎși cunosc foarte bine punctele forte și slăbiciunile și lucrează continuu la evoluția lor.

Ei știu foarte bine la ce nume sunt foarte buni și ce anume mai au de învățat.

Slăbiciunile nu îi țin pe loc din evoluția personală, ci și le transformă din mers în puncte forte, benevol și cu contribuție proprie (de timp & resurse financiare).

Ei știu foarte bine, de asemenea, care este mediul de lucru potrivit pentru ei și care sunt condițiile optime stilului lor de lucru, pentru a da cele mai bune rezultate.

 

 1. Sunt empatici

Calitatea principală a celor cu IE ridicată, este că sunt capabili să relaționeze foarte ușor cu ceilalți, chiar cu persoane dificile și retrase, ceea ce îi face esențiali la locul de muncă.

EmpathyEi reprezintă un adevărat liant între oameni de facturi foarte diverse, pentru că știu să recunoască emoțiile celor din jur și să răspundă fiecăruia “pe limba lui” − fiind astfel ușor acceptați, apreciați și chiar doriți în preajmă, de personalități foarte diverse și reticente, care au deseori divergențe și se înțeleg mai greu cu ceilalți.

Cu o abilitate înnăscută sau mai mult ori mai puțin educată, ei înțeleg situațiile prin care trec colegii de muncă sau clienții companiei și îi ajută să traverseze momentele dificile, fără a face din ele o dramă.

Pe de altă parte, ei au abilitatea de a identifica și gestiona stările emoționale ale celorlalți, de a depista ce anume îi pune pe oameni în mișcare, astfel încât să-i poată influența și convinge să facă benevol un anumit lucru, fără să manifeste opoziție.

Chiar dacă ești șeful, oamenii nu trebuie să facă automat un anumit lucru doar pentru că le spui tu asta. Ei pot să îl facă mai încet sau să depună mai puțin efort decât ai dori tu, dar dacă ai suficientă inteligență emoțională, îi poți determina să lucreze cu plăcere și în ritmul necesar realizării obiectivelor companiei.

 

 1. Nu sunt perfecționiști

Obsessive man laying on grass, perfection

Obsessive man laying on grass, perfection

Deși sunt extrem de motivați să facă lucrurile să se întâmple la cote performante, oamenii cu IE ridicată, știu că perfecțiunea nu există și nu vor rămâne blocați în căutarea soluției perfecte.

Ei se vor asigura că au făcut tot posibilul pentru a furniza cea mai bună soluție posibilă într-o situație dată și în termenul limită programat, urmând ca pe parcurs să perfecteze soluția aleasă, atunci când apare această nevoie.

Ei învață continuu, inclusiv din greșelile lor și ale altora, pentru a găsi cele mai bune rezolvări problemelor curente.

 

 1. Sunt echilibrați

art

 

Conștiența de sine îi face să perceapă în mod natural modul și importanța felului în care își mențin un echilibru sănătos de viață, între viața personală și cea profesională.

Ei se hrănesc sănătos, se odihnesc suficient și își cultivă pasiuni aflate în afara sferei profesionale.

 

 1. Sunt curioși

Citat-Albert-EinsteinPosedă un sentiment înnăscut de curiozitate și sete de cunoaștere, care îi face să fie foarte plăcuți celor din jur.

Ei nu îi judecă pe alții, pentru că văd calitățile oamenilor, mai presus de defectele lor și se axează pe descoperirea a ceea ce fiecare are bun în el.

Ei explorează posibilitățile care există în jur, în fiecare persoană și caută în permanență să învețe de la fiecare câte ceva bun, pentru sine.

Pun și își pun mereu întrebări și sunt deschiși către găsirea de noi soluții, inovative și unice.

 

 1. Sunt plini de bunăvoință și recunoștință


recunostinta (1)
Persoanele cu IE ridicată, știu că fiecare zi le va aduce cel puțin un lucru pentru care vor avea motive să fie recunoscători, apreciază ceea ce au deja și privesc lumea văzând întotdeauna “jumătatea plină a paharului” și nu doar pe cea goală, cum face majoritatea oamenilor.

Ei se simt confortabil cu viața lor și nu lasă critica să le afecteze existența. Nici persoanele toxice nu stau prea mult în preajma lor, căci nu se pot hrăni cu optimismul lor permanent și de neclintit.

 

La baza inteligenței emoționale stă conștiința de sine.

Peste aceasta se suprapune capacitatea de autodirecționare (modificarea la comandă a stărilor și a emoțiilor proprii), iar vârful piramidei îl reprezintă inteligența interpersonală, legată de identificarea și gestionarea simultană a emoțiilor proprii și ale celorlalți.

 

Toți specialiștii sunt de acord cu  importanța inteligenței emoționale în obținerea succesului la locul de muncă și în viața personală.

Indivizii inteligenți din punctde vedere emoțional, sunt capabili să recunoască ceea ce simt și să genereze intenționat alte stări de spirit, pentru a-și atinge scopurile. Ei sunt conștienți de propriile lor emoții și le pot controla.

Adesea, motivația este cea care face diferența dintre succes și eșec.

Și tăria cu care îți urmărești scopul propus.

Și exersarea intenționată (despre care am vorbit într-un articol anterior, pe care poți să-l citești aici).

 

Oamenii inteligenți emoțional, știu cel mai bine cum să își facă munca și viața care le place și cum să transforme lumea într-un loc mai bun.

 

love_and_gratitude_poster__large

 

TU ești unul dintre ei?

 

 

 

 


IMG_20141010_112759

Cu drag,

Gabriela Istrate

 Coach

Consilier NLP Integrativ

 Coach-ul Tău către Excelența în Viață!

.

FB Photo8

Dacă găsești folositor ceea ce afli pe Coaching4Excellence, nu uita să-i dai unLike și un Share pe Facebook să afle și prietenii tăi ce ai descoperit!


 Împreună putem aduce mai multă valoare oamenilor dragi!

 Să deschidem cât mai multe minți, împreună!

FacebookTwitterLinkedInGoogle+distribuie
Similar posts
 • Cum Poți Să Îți Dezvolți Un Mod De Gâ... Cum Poți Să Îți Dezvolți Un Mod De Gândire Orientat Către Succes 10 Pași Către Tine Însuți   Vrei să ai succes, dar te tot frămânți și nu știi cum anume să faci asta… Așa că te apuci și citești tot ce îți cade în mână, despre succesul altora. Te simți pierdut în lumea “sfaturilor” [...]
 • 7 Metode Prin Care Să Treci La Treabă... 7 Metode Prin Care Să Treci La Treabă Acum Și Să Nu Mai Amâni Cum Începi Să Îți Pui În Practică Ideile     Ai primit un dar divin: Creativitatea.   Poate că ai o idee genială și visezi să scrii o carte care să inspire umanitatea, poate aspiri să pornești o afacere de succes, [...]
 • Cum Se Întâmplă Magia În Viața Ta 7 Lucruri Pentru Care Este Bine Să Fii Pregătit Atunci Când Te Decizi Să Ieși Din Zona De Confort   Auzim adesea în jur îndemnul: “Ieși din zona de confort, pentru că  dincolo de ea se întâmplă lucrurile cu adevărat magice în viața ta.” al cărui sens profund nu este încă înțeles pe deplin, de foarte mulți [...]
 • Vocație 5 Motive Pentru Care Este Bine Să Înveți În Mod Constant, Toată Viața Ta     Cei mai mulți dintre tinerii de astăzi (dar nu numai tineri și nu numai de azi!), urmează calea clasică a educației primite în familie și în școală, apoi, o dată finalizate studiile (fiecare, la nivelul la care și-a propus), [...]
 • Business Coaching Coaching-ul Accelerează Succesul Organizației Tale Despre Necesitate, Beneficii și Avantaje pe Termen Lung   În orice organizație, indiferent de mărimea ei, capitalul cel mai important îl constituie oamenii. Ei sunt cei care creează valoare adăugată și de ei și de implicarea lor la locul de muncă, depinde succesul organizației. De aceea, oamenii trebuiesc văzuți mai ales [...]

2 Comments

 1. Maria Maria
  6 septembrie 2015    

  Cred ca vafi !interesant si benefic !
  Multumesc, daca voi fi acceptata !

  • 9 septembrie 2015    

   Sigur ca esti acceptata, Maria!
   Cu mare bucurie!

   Introdu-ti numele si adresa de email si inscrie-te in Club.

   Trimite-mi mesaj cu subiectele care te-ar interesa si cu siguranta voi scrie lucruri care sa te ajute in evolutia ta.

   Pentru o discutie telefonica gratuita, te poti programa singura, iar eu te voi suna atunci cand doresti tu. Nu uita sa imi lasi un numar de telefon.

   Sper sa gasesti interesante si utile articolele viitoare.

   Sa ai o viata Excelenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să devin Membru în Club C4X! Aleg EXCELENȚA!

Secțiuni

Calendarul postarilor

martie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031